Vaivorykštės dienos

Visame pasaulyje kovojant su diskriminacija seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės pagrindais, gegužės 17-oji yra minima kaip Tarptautinė diena prieš homofobiją ir transfobiją (angl. akronimas IDAHO). Būtent šią dieną 1990 m. Pasaulinė sveikatos organizacija išbraukė homoseksualumą iš ligų sąrašo.

Ši data Lietuvoje buvo pažymėta renginių savaite „Vaivorykštės dienos“, kurią 2012 m. gegužės 15 – 22 d. organizavo asociacija Lietuvos gėjų lyga (LGL) ES PROGRESS programos projekte bendradarbiaudama su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba ir Nacionaliniu lygybės ir įvairovės forumu. Visuomenė buvo paskatinta priimti homoseksualius, biseksualius ir translyčius asmenis, akcentuoti jų lygias galimybes. Taip pat buvo siekiama atkreipti dėmesį į sunkumus, su kuriais susiduria įvairių orientacijų ir tapatybių žmonės asmeniniame gyvenime ir darbe, paskatinti heteroseksualią daugumą geriau suprasti lytines mažumas.

„Vaivorykštės dienos“ apėmė įvairius renginius: seminarą apie besikeičiantį LGBT sąjūdžio Lietuvoje veidą, kurio metu buvo pristatyta knyga apie 2010 metų „Baltic Pride“ Vilniuje, dokumentinius filmus bei diskusijas kartu su „Nepatogiu kinu“, spaudos konferenciją Seime bei viešą akciją „Mes – už visas gyvenimo spalvas“ (nuotraukos iš renginio). Taip pat LGL savanoriai LGBT centre Vilniuje organizavo dvi LGBT atvirumo pamokas, kuriose dalyviai turėjo galimybę kelti klausimus ir laužyti paplitusius stereotipus, susitikti ir pabendrauti su žmonėmis, kurie dažnai diskriminuojami ir patiria socialinę atskirtį.

Šešios ES ambasados surengė bendrą šventinį priėmimą šalies LGBT bendruomenės atstovams, politikams bei žmogaus teisių gynėjams. Viešos akcijos Vilniuje metu buvo išskleista trisdešimties metrų ilgio vaivorykštės vėliava, pažymint solidarumo, vienybės ir paramos svarbą. Savaitė užbaigta „Vaivorykštės kavinė visiems“ renginiu su populiarių Lietuvos muzikantų pasirodymais. Renginiai buvo organizuojami Vilniuje ir Kaune. „Vaivorykštės dienos“ Lietuvoje organizuojamos nuo 2007 m. su siekiu, kad šis renginys taptų kasmetine tradicija.

Sukurtas specialus puslapis socialiniame tinkle „Facebook„, kuriame galima susipažinti su visa renginio programa, taip pat rasti nuotraukas iš renginių.

Išleistas renginio lankstinukas bei „Vaivorykštės dienų 2012“ , akcijos marškinėliai, vėliavėlės bei balionai su renginio simbolika.

plakatas