„Išnykstančios sienos: LGBT bendruomenės ir sąjungininkų įgalinimas Lietuvoje“ 2017 05 – 2019 01

erasmus_logo2-1024x292Ilgą laiką dirbant su vietos savanoriais bei įgyvendinant Europos savanorių tarnybos (EST) projektus nacionalinė LGBT* teisių organizacija LGL pastebėjo, jog savanoriai, įsitraukiantys į žmogaus teisių sritį įgalina vietos LGBT* jaunimą ir bendruomenę gyventi atviriau bei būti aktyvesniais. Kartu su LGL darbuotojų pagalba, savanoriai įgyja vertingų žinių, įgūdžių ir patirties, reikalingų tolimesniems darbams ir projektams žmogaus teisių srityje įgyvendinti.

Šio projekto tikslas – sujungti mūsų žinias ir patirtį su „šviežiomis“ savanorių idėjomis bei taip sukurti iniciatyvas, kurios plėtotų naujas priemones, skatintų jaunus žmones būti aktyviais ir kompetentingais ES piliečiais. Projektas numato priimti du EST savanorius, kurie be įprastų ofiso darbų, bus atsakingi ir už pirmojo LGBT* bendruomenės centro Lietuvoje plėtrą bei vyresnio amžiaus LGBT* žmonių (54+) reintegravimui visuomenėje skirtas veiklas.

Šio projekto dalyviai: du jauni žmonės iš Italijos ir Slovakijos, motyvuoti dirbti LGBT* žmonių teisių srityje bei pasiruošę praleisti 10 mėn. Lietuvoje ir atlikti savanorišką tarnybą LGL ofise nuo 2018 metų kovo mėnesio.

bioVardas: João

Pareigos: EST savanoris

El. paštas: joao@gay.lt

Apie savanorį: Aktyvizmas visada buvo svarbi veikla mano pomėgių sąraše. Stengiuosi aktyviai dalyvauti bendruomenių, su kuriomis tapatinuosi, veikloje, o tai – ne tik diskusijos prieštaringomis temomis šeimos rate, bet ir savanoriavimas. Mano motyvacija kovoti už žmogaus teises paremta manymu, kad jeigu yra būdų pagerinti esamą situaciją, mano vaidmuo – būti teigiamų pokyčių dalimi.

Baigiau kalbų ir tarptautinių ryšių bakalauro studijas Porto universiteto (Portugalija) menų fakultete. Studijų metu taip pat dalyvavau tarptautinėje mainų programoje Erasmus ir pusę metų skyriau studijoms Varšuvos Collegium Civitas (visuomenės mokslų mokykloje). Po bakalauro studijų įgijau turizmo magistro laipsnį. Savo baigiamajame darbe tyrinėjau gėjų turizmą Portugalijoje, taip siekdamas sukurti priešpriešą homoseksualių asmenų matomumo akademinėje srityje trūkumui šioje šalyje.  Remiantis queer ir feminizmo studijomis, šiame darbe taip pat akcentavau queer erdvių plėtojimo svarbą LGBTQ+ bendruomenei.

Domėjimąsi LGBTQ+ bendruomenės aktualijomis itin skatina mano paties tapatybė ir socialinė aplinka. Kaip homoseksualiam juodaodžiui vyrui,  man itin aktuali daugialypės tapatybės tema, todėl siekiu padėti visiems, kurių balsas ir teisės nėra laikomi lygiaverčiais.

Savanoriauju Europos savanorių tarnybos projekte “Išnykstančios sienos: LGBT bendruomenės ir sąjungininkų įgalinimas Lietuvoje”. Mano tikslas – tapus patyrusios LGL organizacijos dalimi įgauti daugiau patirties LGBTQ+ aktyvizmo srityje. Esu tikras, kad ši patirtis man suteiks naujų žinių, padėsiančių sustiprinti savo balsą šiuolaikinėje visuomenėje, o taip pat taps galimybe keistis idėjomis su vietos bendruomene.

ArnoldVardas: Arnold

Pareigos: EST savanoris

El. paštas: arnold@gay.lt

Apie savanorį: Žmogaus teisių ir lygybės temos man aktualios dėl mano sociopolitinės padėties: priklausau Rumunijos tautinių mažumų, vengrų, LGBT+ bendruomenei. Itin domiuosi religinių įsitikinimų priešprieša šiuolaikiniam seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės suvokimui, todėl pasirinkau ir baigiau religijos studijas Rumunijos Babes-Bolyai universitete. Bakalauro studijų metu net du kartus dalyvavau akademiniuose mainuose – pagal „Erasmus“ mainų programą tęsiau studijas Belgijos Leuveno mieste esančiame Katalikų universitete, o tuomet gavau „Makovecz“ stipendiją ir laikinai studijavau Budapešto Eötvös Loránd universitete.

Akademiniai mainai suteikė galimybę pasisemti žinių man aktualiomis lyčių lygybės bei feministinės teologijos temomis, sužinoti daugiau apie socialinę moterų padėtį įvairiais istorijos laikotarpiais, gilintis į etinį homoseksualumo suvokimą. Savo baigiamajame bakalauro darbe atlikau intertekstų analizę Sodomo ir gomoros tema. Analizavau žydų sukurtus korano aprašus ir perpasakojimus, kuriuose atsispindi alternatyvios šios istorijos interpretacijos, galimai rodančios tendenciją pozityviau perteikti Vidurio Rytų regiono LGBT bendruomenės teises religiniame kontekste.

Studijų metu taip pat atlikau vertimus Rumunijos LGBT teisių organizacijai „Mozaiq“, vykdžiusiai visuomenės finansuojamą kampaniją prieš referendiumą, kuriuo siekta uždrausti tos pačios lyties atstovų santuokas. Taip pat dalyvavau keliuose kituose LGBT visuomenei aktualiuose projektuose: veiklaus jaunimo iniciatyvoje „Rainbow School Backpack“, X.LGBT Rytų Europos ir Centrinės Azijos forume, „Action for Equality“ vasaros mokykloje. Pagrindinis mano savanorystės LGL tikslas – pagilinti savo žinias bei įgyti daugiau praktikos LGBT+ aktyvizmo srityje.

Links to project results:

ARTICLES:

EVENTS:

FACEBOOK EVENTS: