„Europos Tarybos LGBT teisėms skirtos rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo stebėsena“ 2018 03 – 2018 10

Įgyvendinant projektą „Europos Tarybos LGBT teisėms skirtos rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo stebėsena“, asociacija LGL parengė antrąją dokumentinę ataskaitą dėl Rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo Lietuvoje. Projektu siekiama ne tik užfiksuoti neįgyvendintas Rekomendacijos nuostatas, bet ir paskatinti Lietuvos Vyriausybę Europos Tarybai pateikti užpildytą klausimyną dėl įgyvendinimo proceso stebėsenos. Įgyvendintos stebėsenos, dokumentacijos ir advokacijos veiklos turės ilgalaikį poveikį prioritetinėse LGBT asmenų žmogaus teisių apsaugos srityse, būtent: (a) „homoseksualumo propagandą“ draudžiantys įstatymai, (b) teisė į lytinės tapatybės pripažinimą, (c) teisinis tos pačios lyties šeimų pripažinimas ir (d) efektyvus atsakas į prieš LGBT asmenis nukreiptus neapykantos nusikaltimus. Projektą finansuoja tarptautinė organizacija „ILGA-Europe“  (sutarties Nr. C-COM-II-08).

lt-vaivorykste

Kas yra Rekomendacija CM/Rec(2010)5?

2010 metų kovo mėnesį Europos Tarybos Ministrų komitetas priėmė Rekomendaciją CM/Rec(2010) valstybėms narėms dėl priemonių kovai diskriminacija seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės pagrindais.Tai yra pirmas tarptautinis dokumentas, kuriame kalbama išimtinai apie prieš lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius (LGBT) asmenis nukreiptą diskriminaciją. Nors Rekomendacija ir nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas, jam pritarė visos Europos Tarybos valstybės narės, tarp jų – ir Lietuva. Rekomendacija CM/Rec(2010)5 susideda iš bendrosios dalies ir rekomendacijos priedo. Bendrojoje dalyje įvardijamos bendrosios priemonės, kurias turėtų taikyti valstybės narės, siekiant panaikinti diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos ar lytinės tapatybės (pavyzdžiui, atlikti nuolatinę nacionalinių teisės aktų reviziją ar išversti rekomendacijos tekstą į nacionalinę kalbą). Priede kalbama apie konkrečias viešojo gyvenimo sritis, kuriose seksualinė orientacija ar lytinė tapatybė gali tapti diskriminacijos priežastimi: teisė į gyvybę, saugumą ir apsaugą nuo smurto, asociacijų laivė, saviraiškos ir taikių susirinkimų laisvės, pagarba privačiam ir šeimos gyvenimui, darbo santykiai, šveitimas, sveikatos apsauga, sportas ir prieglobstis. Taip pat kalbama ir apie nacionalinių žmogaus teisių institucijų vaidmenį. Pirmasis Rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo peržiūros procesas įvyko 2013 metais. Nevyriausybinių organizacijų pateikta informacija leido užtikrinti proceso išsamumą. 2017 metais Europos Taryba ėmėsi iniciatyvos tęsti pradėtą peržiūros procesą. Ši (antroji) dokumentinė ataskaita yra šio proceso, kuriuo siekiama užtikrinti Rekomendacijos įgyvendinimą pilna apimtimi, dalis.

Ką norime pasiekti šiuo projektu?

Nepaisant sudėtingos teisinės ir socialinės LGBT asmenų situacijos Lietuvoje, tam tikrą progresą sąlygojo pažangi nacionalinių teismų jurisprudencija. Rekomendacija CM/Rec(2010)5 pasitarnavo kaip minkštosios teisės šaltinis tiek identifikuojant teisinės apsaugos spragas, tiek tiesiogiai taikant tarptautinius žmogaus teisių apsaugos standartus šioms spragoms užpildyti. 2013 metais parengta pirmoji dokumentinė ataskaita dėl Rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo Lietuvoje pasitarnavo plėtojant įrodymais partemtas advokacijos ir strateginio bylinėjimosi strategijas. Antrąja dokumentine ataskaita siekiama pastiprinti nacionaliniu lygmeniu įgyvendinamus advokacijos prioritetus. Nors antrojoje dokumentinėje ataskaitoje yra apžvelgiamos visos Rekomendacijos priede įvardytos sritys, ypatingas dėmesys skiriamas (a) „homoseksualumo propagandą“ draudžiantiems įstatymams (saviraiškos laisvė), (b) teisiniam tos pačios lyties porų pripažinimui (teisė į privataus gyvenimo gerbimą), (c) teisei į lytinės tapatybės pripažinimą (teisė į privataus gyvenimo gerbimą) ir (d) efektyviam atsakui į prieš LGBT asmenis nukreiptus neapykantos kalbos ir neapykantos nusikaltimų atvejus (teisė į gyvybę, saugumą ir apsaugą nuo smurto). Pagrindinis antrosios dokumentinės ataskaitos tikslas yra pademonstruoti Lietuvos Respublikos neveikimą, užtikrinant pamatines LGBT asmenų teises šiose prioritetinėse srityse, ir paskatinti atitinkamus proaktyvius veiksmus bei priemones.

Kaip mes tai padarysime?

Antroji dokumentinė ataskaita dėl Rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo Lietuvoje vadovaujasi vidine Rekomendacijos ir jos priedo struktūra. Ataskaitoje iš pradžių trumpai aptariamas bendrojoje Rekomendacijos dalyje išvardytų priemonių įgyvendinimas. Po to pateikiama išsamesnė informacija apie Rekomendacijos priede minimas prioritetines veiklos sritis. Kiekvienoje dalyje formuluojamos nacionalinės valdžios institucijoms skirtos rekomendacijos, siekiant efektyviai įgyvendinti Rekomendaciją CM/Rec(2010)5 nacionaliniu lygmeniu. Rekomendacijos CM/Rec(2010)5 įgyvendinimo Lietuvoje stebėsenos metu buvo analizuojami tiek pirminiai, tiek antriniai šaltiniai.

Projektą finansuoja tarptautinė organizacija ILGA-Europe.

ie_logo_with_motto_gif_format_white_background_cmsa_0