Niujorke – laisvės ir tolerancijos šventė

Jei norite pajusti, kas yra tikras vakarėlis didmiesčio gatvėse – LGBT* bendruomenės eitynės Niujorke yra būtent tai. Kokios spalvos, kokios minios gražių žmonių, nenusakoma nuotaika, šypsenos ir nežabota laisve alsuojantys kostiumai! Kaip norėtųsi, kad tokia laisvės ir tolerancijos šventė jau kada nors greitu metu pasiektų ir Lietuvos gatves.

Ir visai nesvarbu, kokios seksualinės orientacijos esi, kokia tavo lytis, odos spalva, amžius ar užimamos pareigos – čia, Niujorke, šią dieną ypatingai švenčiama tolerancija ir pagarba įvairovei.

Pride eitynėms impulsą davė dar 1969 m. įvykiai Niujorko bare Stonewall Inn. Čia atokiau nuo visuomenės akių susibūrusią LGBT* bendruomenę eilinį kartą užgriuvo policijos reidas. Tačiau, priešingai nei anksčiau, šį kartą taikiai į barą pasišokti susirinkę žmonės nusprendė pasipriešinti juos suimti atvykusiems pareigūnams. Nuo to momento prasidėjo didysis LGBT* bendruomenės judėjimas, palaipsniui išplitęs po visą pasaulį ir kasmet minimas masiniais paradais.

Niujorke LGBT* eitynės yra vienas didžiausių metų renginių. Milijoninės minios žmonių susirenka stebėti ir palaikyti eitynių dalyvių.