2015 IDAHO forumas įvyko Juodkalnijoje

Jokios kultūrinės, tradicinės ar religinės vertybės negali pateisinti neapykantos nusikaltimų prieš LGBT žmones. Tokia pagrindinė Juodkalnijoje vykusio trečiojo tarptautinio IDAHO forumo, skirto dienai prieš homofobiją ir transfobiją, žinutė Europos vyriausybėms. Renginį organizavo Juodkalnijos Vyriausybė, kuriai atstovavo Ministro pirmininko pavaduotojas Duško Markovićius bei teisingumo ministras Zoranas Pažinas.

Asociacijos LGL atstovai dalyvavo trijų dienų sesijose ir diskusijose Budvoje su Europos Tarybos, Europos Komisijos, Europos Parlamento, Europos šalių vyriausybių, ESBO, JAV ir Kanados pareigūnais, tyrėjais bei nevyriausybinių organizacijų aktyvistais apie pagrindinę šių metų temą – atkirtį neapykantos nusikaltimams ir smurtui prieš LGBT asmenis.

Juodkalnijoje vykusiame Europos tarpvyriausybiniame forume asociacijos LGL atstovai pristatė LGL iniciatyva išleistą LGBT* asmenų nediskriminavimo skatinimo tarpinstitucinį veiklos planą (2015 – 2020 m.), kuriame, atsižvelgiant į esamą LGBT* asmenų situaciją, pateikiamos rekomendacijos dėl nediskriminavimo principo užtikrinimo ir visapusiško LGBT* asmenų priėmimo Lietuvos visuomenėje didinimo.

Daugiau kaip dešimt jau tradiciniu tampančio forumo renginių sulaukė apie 230 dalyvių iš viso pasaulio, tarp jų – Serbijos ministrė be portfelio Jadranka Joksimović, Kroatijos viešojo administravimo ministras Arsenas Baukas, Suomijos teisingumo ministrė Anna-Maja Henriksson, Nyderlandų švietimo, kultūros ir mokslo ministrė Jet Bussemaker, Maltos socialinio dialogo ir pilietinių laisvių ministrė Helena Dalli ir Švedijos kultūros ir demokratijos ministrė Alice Bah Kuhnke.

Aukšto lygio delegacijas į IDAHO forumą atsiuntė Pietų Afrika, Italija, Slovėnija, Slovakija, Albanija, Kosovas, Bosnija ir Hercegovina, Islandija, Liuksemburgas bei tarptautinės organizacijos: Europos Sąjunga, Europos Taryba ir ESBO.

Europos Tarybos demokratijos direktorato generalinė direktorė Snežana Samardžić-Marković savo pagrindinėje kalboje pažymėjo, kad neapykantos nusikaltimai ir smurtas prieš LGBT žmones išlieka vienais didžiausių žmogaus teisių iššūkių.

Homofobiniai ir transfobiniai incidentai, vadinamieji „taisomieji“ išžaginimai, priverstinės santuokos, fizinė ir emocinė prievarta, šeimų ir bendruomenių atstūmimas, patyčios ir diskriminacija – vis dar liūdna Europos kasdienybė. Pasipriešinti šiems nusikaltimams reikalingos struktūrinės teisinės ir politikos priemonės.

2016 metais IDAHO forumas „Statome tiltus ir kuriame bendruomenes“ vyks Danijoje.

Tikėsimės, kad Lietuvos Vyriausybė deleguos savo atstovus į šį svarbų tarptautinį žmogaus teisių renginį.