„Viskas, ką norėjai sužinoti apie LGBT psicho – seksualinę sveikatą“

2009 12 15 d., įvyko paprojekčio “Partnerystė už lygias teises” seminaras „Viskas, ką norėjai sužinoti apie LGBT psicho-socialinę sveikatą“.

Seminare dalyvavo apie dvidešimt penkis bendruomenės narių bei nevyriausybinių organizacijų atstovų, besidominčių psichologija ir besirūpinančių savo sveikata.

Seminaro metu buvo kalbama apie aplinkos ir raidos procesų įtaką jauno žmogaus psichinei sveikatai ir jos perspektyvai, pateikta jauno žmogaus psichinės ir fizinės būklės koreliacija: ryšys, kuomet esant blogai psichinei – emocinei savijautai tiesiogiai veikiama ir fizine sveikata, paminėti ir lytinių mažumų patiriami psichologiniai sunkumai jų asmeninės raidos kelyje. Seminaro dalyviai sužinojo apie diskriminacijos įtaką psichologinei sveikatai bei Coming out (atsivėrimo) privalumus ir sutinkamus sunkumus. Dalyviai turėjoa progą pasidalinti savo patirtimi apie asmenines istorijas, bei užduoti rūpimus klausimus apie psichologinę sveikatą.

Kadangi seminaras buvo skirtas ir seksualinei sveikatai, dalyviai turėjo galimybę sužinoti apie lytiškai plintančių infekcijų (LPI) prevenciją bei saugesnį seksą, stigmatizacijos sąvoka, taip pat susipažino su Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vykdomais projektais. Darbo grupelėse metu, dalyviai diskutavo apie galimus būdus kaip pagerinti rizikos grupių sveikatą, apžvelgė situaciją Lietuvoje bei pasidalino užsienio patirtimi.

Buvo diskutuojama, kad norint pagerinti LGBT bendruomenės sveikatą yra būtina, jog mokyklose būtų vykdoma moderni, mokslu pagrįsta lytinio švietimo programa bei įdiegtos jaunimui palankios paslaugos Lietuvoje. Aptartos ir bendradarbiavimo galimybės NVO lygmeniu: kad svarbu kurti, bendraamžių grupes, steigti tarpusavio pagalbos grupes, kurti naujus prevencinius modelius arba toliau vystyti jau sukurtus, remiantis užsienio patirtimi. Seminaro dalyviai atsisveikino suvokdami, kad kiekvieno sveikata priklauso nuo savęs paties ir kad pakankamas dėmesys tiek psichologinei tiek seksualinei sveikatai yra būtinas.